Babaváró5 gyakori kérdés a babaváró hitellel kapcsolatban

A babaváró hitel az állam által nyújtott kedvezményes hitel a családot tervezők számára. Kizárólag házaspárok igényelhetik ezt a szabad felhasználású hitelt, mely államilag kamattámogatott hitel. Emellett a babaváró hitel 1 gyerek után három évre szüneteltethető, a másodig gyermek megszületését követően újabb három évig lehet felfüggeszteni, és a hiteltartozás 30 %-át is elengedi az állam. A harmadik gyermek megszületésével vissza nem térítendővé válik, vagyis megszűnik a hiteltartozás, tehát nem kell visszafizetni a fennmaradó részt

A hitelnek természetesen feltételei is vannak, hiszen bár kedvezményes, de banki hitelről van szó, vagyis az alapvető hitelfeltételeknek meg kell felelni, mint a betöltött 18. életév vagy a biztos havi jövedelem. A passzív bar lista babaváró hitel esetén is feltétel, de 3 éves tb jogviszonyt is elvárnak a babaváró hitelt igénylő házaspároktól.

Ám az alapvető információkon túl vannak olyan gyakori kérdések, melyek egyre többször merülnek fel. A következő kérdéseket teszik fel leggyakrabban az igénylők:

 

1. A babaváró hitel, mint önerő felvehető?

Mivel a babaváró hitel szabad felhasználású, természetesen önerőként is felvehető, ám ennek megvannak a maga feltételei, és ez bankonként eltérő lehet.

Alapvetően úgy szól a jelenlegi szabályozás, hogy a babaváró hitel felvételétől számított 90 napig a felvett összegnek csak a 75%-a számít önerőnek, ám ha letelt a 90 nap, a babaváró hitel teljes összege önerő lehet.

 

2. Igényelhető babaváró hitel külföldi jövedelem?

A legtöbb bank igen, viszont ennek is komoly feltételei vannak, mely az adott bank határoz meg. Általában csak a bankszámlára érkező külföldi jövedelmet fogadják el, a kézpénzben kapott külföldi jövedelmet nem.

Emellett csak olyan devizajövedelem jöhet szóba, amely az MNB által közölt napi árfolyammal rendelkezik, euro például igen. A feltételek bankonként eltérnek, sőt akad olyan pénzintézet is, akik a külföldi jövedelmet nem fogadja el.

 

3. Igényelhető CSOK és babaváró hitel egyszerre?

Természetesen igen, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Mivel a CSOK és a babaváró hitel közös pontja, hogy gyermek vállaláshoz kötött, így sokakban merül fel a kérdés, hogy együtt is igényelhető-e. A válasz az, hogy igen, ugyanakkor arra érdemes figyelni, hogy a CSOK már megszületett gyerekekre is igényelhető, addig a babaváró hitel csak tervezett gyermekekre.

A CSOK esetében létezik egy úgynevezett Megelőző CSOK is, amely szintén a tervezett gyermekekre igényelhető.  Emellett azt sem árt szem előtt tartani, hogy a CSOK alapvetően egy vissza nem térítendő támogatás, melyet lakáscélra lehet  igényelni, míg a babaváró hitel egy szabad felhasználású hitel.

A kettő együtt is igényelhető, de a feltételeik eltérnek egymástól, így ezekről mindenképp érdemes tájékozódni. A CSOK-nak van hitel része is, amely szintén igényelhető babaváró hitellel együtt, viszont arra mindenképp figyelni kell, hogy a jövedelmünk elbírja mindkét hitelt.

 

4. Babaváró hitel hitelkiváltásra is felvehető?

Mivel a babaváró hitel egy kamatmentes, kedvezményes hitel, így lényegesen kedvezőbb, mint más banki hitelek. Érthető módon sokan szeretnék hitelkiváltásra használni. Ez természetesen lehetséges, de nem minden bank engedi meg, így mindenképp célszerű tájékozódni. Egyes bankok csak a saját hitelüket engedik visszafizetni a babaváró hitellel, más esetben csak meghatározott hitel váltható ki, illetve általában csak a teljes összeg váltható ki, részbeni kiváltást sok bank nem engedélyez.

 

5. Igényelhet vállalkozás tulajdonosa vagy KATA-s vállalkozó babaváró hitel?

A babaváró hitelt igényelheti vállalkozás tulajdonosa, és egyéni vállalkozó egyaránt, akár KATA-s vállalkozó is. A feltételek természetesen ebben az esetben módosulhatnak. Vállalkozás vagy egyéni vállalkozás esetén legalább egy lezárt üzleti évet kell igazolni, a vállalkozásnak legalább 9 hónapig kellett működnie a lezárt üzleti évben.

Emellett a vállalkozás nem állhat felszámolás alatt, és a lezárt üzleti évi adózás alapján sem lehet negatív. Természetesen ezek a feltételek bankonként eltérőek lehetnek, egyes bankok megadott tevékenységi kört fogadnak csak el? KATA esetén legalább 12 hónapja kell Katás adózási formának fennállnia, a tevékenységi kör ebben az esetben mindegy.

Ajánlott bejegyzés: 5 fontos kérdés a babaváró hitellel kapcsolatban