LakáshitelMilyen feltételei vannak a lakáshitelnek?

Ha lakáshitelt szeretnénk igényelni, mindenképp tisztába kell lennünk az igénylés feltételeivel. Bár a bankok ajánlatai eltérnek egymástól, az alapvető feltételek megegyeznek, melyek közül ha valamilyek nem teljesül, nem leszünk jogosultak lakáshitelre banktól függetlenül.

Hitel és támogatás

A lakáshitelek mellett érdemes az állami támogatásokkal is tisztában lenni, ugyanis vissza nem térítendő támogatásra is jogosultak lehetünk, legyen szó CSOK-ról vagy Babaváró hitelről.

A feltételek mindkét esetben eltérőek, viszont jó lehetőséget nyújthatnak ahhoz, hogy könnyebben juthassunk saját lakásoz vagy családi házhoz.

Általános feltételekről, amivel mindenképp számolni kell

A lakáshitel igényléshez számos feltételnek kell megfelelni, mely pénzintézetenként eltérő lehet. Vannak azonban olyan alapvető kritériumok, melyeket mindenképp teljesíteni kell, hogy egyáltalán elindíthassuk a hitelfelvételt.  Egyrészt vannak személyi feltételek:

 • életkor: a hitelfelvétel minimum életkora általában 18. év. A hitelfelvétel esetében van felső korhatár is, ez viszont bankonként eltérő lehet. Az életkort személyes okiratokkal (személyi igazolvány, jogosítvány stb.) kell igazolni.
 • lakcím: ahhoz, hogy Magyarországon vehessünk fel lakáshitelt, magyarországi lakcímmel kell rendelkezni, melyet lakcímkártyával, közüzemi számlával, esetleg vezetékes telefonszámmal kell igazolni.
 • jövedelem: a lakáshitel igényléshez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk jövedelemmel, melynek a nagysága is befolyásolja majd, hogy mekkora hitelösszegre vagyunk jogosultak. Az igényléshez jövedelemigazolásra és bankszámla kivonatra lesz szükség. A jövedelem esetében figyelembe kell venni, hogy mekkora összegről van szó, és hogy milyen forrásból származik. A minden pénzintézet elfogadja a rendszeres nettó munkabér mellett a nyugdíjat és a vállalkozói jövedelmet, ugyanakkor az bankfüggő, hogy az egyéb jövedelmeket beleszámítják-e a keresetbe, mint a GYES, a GYED, az osztalék, a bérbeadásból származó jövedelem vagy az egyéb szociális támogatás.
 • KHR, a korábbi BAR lista: szinte minden hitel esetében, így a lakáshitelek esetén is fontos feltétel, hogy a hitel igénylője nem szerepelhet negatív adósként a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer).

Lakáshitelnél természetesen szüksége lesz egy ingatlanra is, amelyet fedezetként ajánlunk fel a bank számára. Ez lehet a megvásárolni kívánt ingatlan, de akár egy másik is, egy úgynevezett külső fedezet.

Alapesetben önerőre is szüksége van, ugyanis a bank az ingatlan teljes vételárát nem tudja a vevő rendelkezésére bocsájtani. Az önerő mértéke legalább 20 százalék a törvény szerint, de az ingatlantól és a pénzintézettől függően akár 40% is lehet.

A CSOK speciális feltételei

A CSOK vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy állami lakáscélú támogatás, mely a családok könnyebb lakáshoz jutása érdekében vezettek be. A kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatásból és egy kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből, un „CSOK hitel”-ből áll.

A CSOK igényelhető összege két tényezőtől függ:

 • hány gyermekre igényeljük
 • új vagy használt ingatlanról van szó

A CSOK esetében a már felsorolt általános feltételek mellett speciális feltételekkel is számolnunk kell. A feltételeknek három szinten kell megfelelni annak, aki igényelni szeretné ezt a kedvezményt:

 • A személyi feltételek: az általános személyi feltételek mellett az igénylő felekre számos feltétel vonatkozik attól függően, hogy házaspárokról, élettársi viszonyról vagy egyedülálló szülőről van szó.
 • A meglévő vagy vállalt gyermekekre vonatkozó feltételek: a CSOK családokat segít, így fontos feltétel a gyermekek megléte, illetve vállalása, melyre számos szabály vonatkozik.
 • A megvenni vagy felújítani kívánt ingatlanra vonatkozó feltételek: az ingatlan CSOK esetében is lehet használt és újépítésű egyaránt, viszont ezek a tényezők nagyban befolyásolják az igényelhető támogatás összegét.

Milyen egyéb feltételekkel kell számolni babaváró hitel esetén?

A Babaváró hitel is egy állami támogatás, mely a családosokat segíti, ugyanakkor az összege nemcsak lakásvásárlásra költhető. A babaváró hitelt azoknak a házaspároknak érdemes figyelembe venni, aki 5 éven belül gyermeket szeretnének vállalni.

A babaváró kölcsön specialitása, hogy kamatmentes, melyhez 5 éven belül egy gyermeknek kell születnie. Második gyermek esetén az aktuális tartozás 30%-ban, a harmadik gyermek érkezésekor 100%-ban állami támogatássá válik a hitel. Emellett minden gyermek érkezése esetén 3 évre szüneteltethető is a hitel.

A Babaváró hitel alapvető feltételei megegyeznek a lakáshitelek általános kritériumaival, vagyis szükség lesz minimum betöltött 18. életévre az igénylők részéről, állandó magyarországi lakcímre, és hitelösszegtől függően bizonyos nagyságú jövedelemre is.

Emellett azonban speciális feltételeknek is meg kell felelni:

 • házaspárok vehetik fel, amelyben a feleség 18 és 41 év közötti
 • köztartozás mentesség szükséges
 • legalább az egyik fél 3 éves tb-jogviszonnyal vagy felsőoktatási tanulmányának igazolással rendelkezik. A tb-jogviszony esetén maximum 30 napos megszakítás lehet.