LakáshitelMire költhető a lakáshitel? Lakáshitel vásárlásra és felújításra

Amikor lakáshitelről van szó, akkor a legtöbben lakásvásárlás költik a felvett hitel összegét, ám a vásárláson túl felújításra, vagy akár építkezésre is költhető a felvett összeg. Attól függően, hogy mire akarjuk költeni a lakáscélú hitelt, a feltételek, illetve a folyósítás más és más lehet, ahogyan az is, milyen módon kell igazolnunk a lakáscélunkat. Mivel lakáscélú hitelről van szó, így csak a lakáscél megvalósítására költhet, melyet előbb valamilyen módon igazolni kell, és csak ezt követően folyósít a pénzintézet. 

Lakáshitel telek, lakás vagy ház vásárlására

A lakáshitelek esetében a legáltalánosabb lakáscél a lakás vagy házvásárlás. Ez lehet új építésű ingatlan, használt lakás vagy ház, de akár telek is.

Amennyiben lakáshitelből szeretnénk fedezni a vásárlást, akkor egyrészt tisztában kell lennünk vele, hogy nagy valószínűséggel önerőre lesz szükség, ugyanis az ingatlan jelzálogként maximum 80 %-ban terhelhető, vagyis az ingatlan nem fogja elbírni a hitel összegének 100 %-át. Vagy önerőre lesz szükség, vagy egy külső fedezet bevonására.

Másrészt minden esetben igazolnunk kell, hogy a lakáscél megvalósul, ellenkező esetben a hitel nem kerül kiutalásra. Vásárlás esetén jellemzően egy széljegyes tulajdoni lappal és az adás-vételi szerződéssel szokás igazolni, hogy a hitelt valóban lakáscélra fogjuk költeni. Egyes bankok esetében a folyósítás előtt be kell mutatni ezeket a dokumentumokat, de bizonyos pénzintézeteknél utólag is elég benyújtani őket.

A telekvásárlás egy kicsit nehézkesebb kérdés, ugyanis nem biztos, hogy a telek fedezet lehet. Ha telekvásárlásban gondolkodunk, előbb mindenképp célszerű érdeklődni, hogy az adott teleknek, amit meg kívánunk vásárolni, mekkora az értéke, így pedig használható-e fedezetnek vagy sem. Telek esetén gyakori a külső fedezet bevonása.

Lakáshitel építkezésre

Az építkezés kérdés némiképp bonyolultabb lakáshitel szempontból. Ha építkezésre vesszük fel a lakáshitelt, akkor úgynevezett építkezési hitelt kaphatunk, mely szakaszosan kerül majd kiutalásra. Általában egy külső fedezet bevonását is elvárják a bankok, legtöbbször akkor, ha maga a telek, amire építkezni szeretnénk nem bírná el a hitelt.

Természetesen megeshet, hogy a telek elég nagy értéket képvisel, így a bankok elfogadják fedezetként a hitelhez, a folyósítás pedig a már említett módon, szakaszosan történik. Ezt lényegében annyit jelent, hogy az építkezés kezdetén a felvenni kívánt összeg egy töredékét utalja el a bank, melyből megkezdődik az építkezés.

Ahogy halad a munka, úgy történik a fennálló összegek további folyósítás, általában 2-3 ütemben. Lakáshitel szempontjából az építkezés a legbonyolultabb ügylet, hiszen bár előre megvan a terv és a költségvetés is, de az építőanyag árak, ahogyan a munkadíjak is módosulhatnak, ahogy halad az idő, így végül drágább lehet az építés, mint ahogy eredetileg terveztük. 

Felújításra is költhető a lakáshitel?

A legtöbb lakáshitel a saját vagy közeli hozzátartozó ingatlanának felújítására, bővítésére is költhető. Ebben az esetben maga az ingatlan kellő fedezetet jelenthet, így valószínűleg nem lesz szükség önerőre vagy külső fedezet bevonására. Természetesen ez csak abban az esetben történhet meg, ha a felvenni kívánt összeg nem haladja meg az ingatlan értékének 80 %-át.

Ha felújításra szeretnénk felvenni a lakáshitelt, akkor egy tulajdoni lappal tudjuk igazolni a bank felé, hogy a saját vagy a közeli hozzátartozónk ingatlanára fogjuk költeni a hitel összegét.

A CSOK és a Falusi CSOK is felvehető korszerűsítésre és bővítésre, viszont ebben az esetben mindenképp utána kell járni, hogy mit számít bővítésnek, illetve korszerűsítésnek, mert ezekre is komoly megkötések és szabályok vonatkoznak, és némiképp kötöttebb, mint más lakáshitelek felhasználási lehetősége.

Hitelkiváltásra is használható a lakáshitel

Bár kevesen tudják, de a lakáshitel hitelkiváltásra is használható, ám lakáscélú hitelt csak egy másik kedvezőtlenebb lakáshitel kiváltására használhatunk, legalább is a legtöbb bank esetében.

A személyi hiteleket nem lehet lakáscélú hitellel kiváltani, még akkor sem, ha a szabad felhasználású hitelből lakáscélt valósítottunk meg. Vannak azonban olyan esetek, amikor egy lakáshitelnek rosszabban a kondíciói, melyet egy másik, kedvezőbb lakáshitellel viszont kiválthatunk.