LakáshitelAz ingatlanvásárlás finanszírozási lehetőségei

ingatlanvásárlás finanszirozás abankos

Az elmúlt években az ingatlanárak folyamatosan emelkednek, így egyre nagyobb összegre van szükség, ha saját lakás vagy ház vásárlásában gondolkodunk. A finanszírozás kérdése nagyon lényeges, hiszen nemcsak akkor lesz ez fontos, amikor eljön a vásárlás ideje, hanem már évekkel korábban, amikor még csak tervezzük, hogy egyszer majd saját ingatlant szeretnénk.

Több lehetőségünk is van

Az ingatlan vásárlás finanszírozási módjaira több lehetőség is a rendelkezésünkre áll, megvehetjük önerőből, hitelből, de állami támogatást is igényelhetünk rá.

Nem árt tisztában lenni a lehetőségeinkkel, hiszen egy nagyobb beruházásról van szó, ezért fontos, hogy előre gondolkodjunk, hogy mekkora hitelt vennénk fel, vagy mekkora összeget tudunk félretenni, hogy megvalósíthassuk a lakáscélú terveinket.

De lássuk, hogy jelenleg milyen lehetőségek kínálkoznak számunkra az ingatlanvásárlás finanszírozására.

Lakáshitel önerőből

A lakáshitelt természetesen önerőből, mindenféle hitel és támogatás igénybevétele nélkül is megvásárolhatjuk, ha van hozzá megfelelő összegű tőkénk. Ez a tőke előteremthető lakástakarékkal, spórolással, örökléssel.

A valóság azonban az, hogy nagyon kevés azon lakáscélú vásárlások száma, mely hitel bevonása nélkül valósul meg. Az ingatlanárak jelenleg rendkívül magasak, és bár az előrejelzések szerint lassulni fog az áremelkedés, de folyamatos drágulásra számíthatunk, vagyis az ingatlanok értéke olcsóbb nem lesz.

Már most is 30 millió forint körül vásárolhatunk lakást megyeszékhelyen, de a fővárosban még ennél is drágább árakkal találkozhatunk. Természetesen nem arról van szó, hogy önerőt gyűjteni felesleges lenne a lakáscélok megvalósítására, ugyanis a vásárláshoz mindenképp szükség lesz rá, ugyanis az ingatlan értékének 100 %-át hitelből nem lehet fedezni.

Ingatlanvásárlás hitelből

Manapság a legtöbb ingatlanvásárláshoz hitel felvétele szükséges, erre általában két lehetőség kínálkozik. Az egyik a lakáshitel, a másik a szabad felhasználású hitel. A lakáshitelek kifejezetten lakáscélok megvalósítására valók, így lényegesen kedvezőbbek, mint a szabad felhasználású hitelek. A lakáshitelek szinte kivétel nélkül jelzáloghitelek, a felvett összeg csak ingatlancélra fordítható, viszont a kamat és a THM látványosan kedvezőbb.

A személyi kölcsönök nagy előnye, hogy könnyen felvehetőek, nem szükséges leigazolni, hogy mire költöttük, ráadásul fedezetre vagy önerőre sincs feltétlen szükség. Ez természetesen jól hangzik, viszont a kamat és a THM is magasabb, így a szabad felhasználású kölcsön drágább is, mint a lakáshitel.

Árban a kettő között áll a szabad felhasználású jelzáloghitel, amihez egy tehermentes ingatlanra van szükség, illetve megfelelő jövedelemre és a személyi kölcsönhöz hasonlóan arra költjük amire szeretnénk.

Lakáshitel állami támogatásból

Amikor a finanszírozás kérdéséről van szó, akkor az állami támogatásokat sem szabad kifelejteni. Az állam ugyanis számos lehetőséget biztosít a családok otthonteremtési törekvéseihez. Egyrészt felvehető a babaváró hitel a családot tervezők számára, ami önerőként is felhasználható kedvezményes hitel, másrészt a CSOK és a Falusi CSOK is jó lehetőség lehet az ingatlancélok megvalósítására.

Mindenképp érdemes utána járni, hogy jogosultak vagyunk-e valamelyik támogatásra, mert akár milliós nagyságrendű vissza nem térítendő támogatást is igénybe vehetünk.

A CSOK mellé kedvezményes hitel is igényelhető építésre vagy vásárlásra, melyet szintén nem árt számításba venni. Amikor az ingatlanvásárlás finanszírozásán gondolkodunk, minden lehetőséget vegyünk számításba, az önerőnk mértékét, a támogatásokat, az esetleges lakástakarék meglétét, és persze a hitellehetőségeket is.