LakáshitelLakáshitel házasság nélkül

lakáshitel házasság nélkül

Amikor lakáshitelről van szó, akkor a legtöbben családokra, házaspárokra gondolnak, de lakáshitel házasság nélkül is felvehető. Nézzük meg mit is jelent ez pontosan.

Mindenkinek vágya a saját lakás

Rengetegen vannak olyanak, akik egyedülállóak, esetleg nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban élnek, de saját lakásra vagy házra vágynak.

A legtöbb támogatás a családosokat célozza, ezért az egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők közül kevesen tudják, hogyan is tudnának egyedül, vagy akár élettárssal együtt hitelt felvenni.

A következőkben körbejárjuk a témát, és utána járunk, hogyan vehető fel lakáshitel házasság nélkül.

 

Lakáshitel élettárssal: lehetőségek és támogatások

Ha az ügyfél a kérelmi nyomtatványon úgy nyilatkozik, hogy élettársi kapcsolatban él, akkor már az élettársnak minősül, ez már elég a lakáshitelhez, viszont fontos tisztázni, hogy a törvény más fogalmat ismer élettársi kapcsolatként.

Az élettárs nem ugyanaz, mint a házastárs, viszont kötelezettség tekintetében azonosnak kezelhetik a bankok.

A jelzáloghitelek esetén, amelyen a lakáshitel is, egyes bankok kötelezően előírják a házastárs, élettárs esetén az élettárs bevonását adósként a hitelügyletbe, amennyiben hivatalosan is élettársi viszony áll fenn.

Az élettárs akkor is bevonásra kerül ilyenkor, ha nem rendelkezik jövedelemmel, illetve ha nem lesz tulajdonjoga az ingatlanban. Ezt nem árt tudni, hiszen nemfizetés esetén így az élettárs is megterhelhető, attól függetlenül, hogy tulajdonos vagy sem.

A támogatások tekintetében a babaváró hitelre élettársi kapcsolatban nem leszünk jogosultak, a CSOK azonban élettársi viszonyban is jogosultak lehetünk, ezért ezt a lehetőséget nem árt számításba venni, amikor ingatlanvásárlásról van szó.

Lakáshitel egyedülállóknak 2023-ben

Bár régebben egyedülállóként lakáshitelt szinte lehetetlen volt felvenni, manapság már erre lényegesen több lehetőség kínálkozik. Természetesen nem minden bank esetében van erre lehetőség, de a legtöbb bank esetében, ha megfelelő jövedelemmel rendelkezünk, akkor egyedül is felvehető a lakáshitel.

Szabad felhasználású hitelt egyedülállóként egyszerűbb felvenni, viszont nem árt tudni, hogy ezek a hitelek drágábbak, mint a lakáscélú hitelek. Érdemes mindkét lehetőségen utána járni, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg.

Az állami támogatások többsége is főleg a családosokat célozza, ám létezik egyedülállókat és gyermekteleneket támogató lehetőség is. Az állam ugyanis 2021 őszén indította el az NHP Zöld Otthon Programot, melynek keretében úgynevezett Zöld lakáshitellel akár 70 millió forint lakáshitel is igényelhető. A hitel fix, 2,5%-os kamattal rendelkezik, és azok is igényelhetik, akik nem házasok, és nincs gyermekük, illetve gyermekvállalást sem terveznek a közeljövőben.

Ez jó lehetőség lehet tehát az egyedülállók számára is, hiszen az igényléshez nincs szükség hivatalos párkapcsolatra, sem pedig gyermekvállalásra. Sajnos viszont a Zöld lakáshitel program kerete nagyon hamar leapadt, azonban reménykedhetünk folytatásban.

Lakáshitel adóstárs nélkül vagy lakáshitel adóstárssal?

 Az adóstárs kérdése is érdekes élettársi kapcsolat és egyedülállók esetén. Vannak bankok, ahol bárki bevonható adóstársként a lakáshitelbe, vagyis akár az élettárs is, ha erre van szükség.

Egyedülállók esetén, akár egy barát vagy barátnő is bevonható ebben az esetben. De egyes bankok esetében csak a közeli hozzátartozókat fogadják el a bankok adóstársként, és hogy ki számít közeli hozzátartozónak, szintén ők határozzák meg.

Egyedülállók esetén leginkább a szülők, nagyszülők és testvérek tekinthetőek adóstársnak, de erre mindenképp érdemes a banknál rákérdezni.

Az élettársi kapcsolat nem minden banknál fogadható el, ugyanis egyes pénzintézetek nem tekintik közeli hozzátartozónak az élettársat, még akkor sem, ha hivatalos élettársi kapcsolatról van szó. Ennek mindenképp célszerű utána járni.