Babaváró5 fontos kérdés a babaváró hitellel kapcsolatban

A Magyar Kormány az elmúlt években számos kedvezményt és lehetőséget biztosított a családok számára, melyek közül a babaváró hitel az egyik. Sokan számára nyújthat segítséget ez a kedvezményes hitel, viszont mindenképp tisztában kell vele lenni, hogy kik igényelhetik, és persze, hogy milyen feltételeket kell hozzá teljesíteni.

Mi az a babaváró hitel?

Először is tisztázzuk, hogy mi is a babaváró hitel pontosan. Lényegében egy szabad felhasználású, kedvezményes kamatozású hitelről van szó, melyet családot tervező házaspárok számára hoztak létre. Még meg nem született gyermekekre lehet igényelni, vagyis a már megszületett, illetve a 12 hetesnél idősebb magzatra nem igényelhető, csak tervezett gyermekekre.

Nem összekeverendő a CSOK-kal, az ugyanis egy vissza nem térítendő támogatás, bár van CSOK hitel is, de a babaváró hitelnek teljesen mások a feltételei. Mivel hitelről van szó, így alapvető feltételei is vannak, melyek nemcsak a családi állapotra vonatkoznak, hanem a jövedelmünkre, illetve a hitelképességünkre is.

Milyen feltételei vannak?

Mint minden hitelnek, a babaváró hitelnek is vannak alapvető feltételei. Egyrészt a felvevők személyére is megkötések vonatkoznak, ugyanis csak házaspárok vehetik fel, és együttesen kell igényelniük a babaváró hitelt. A felek nem kötelező, hogy a mostani az első házasságuk legyen, ahogy az előző házasságból született gyermek sem kizáró ok.

Korhatár is meghatározott, legalább is a pár nő tagja szempontjából, ugyani minimum 18, maximum 41 éves lehet. Szintén lényeges, hogy a pár mindkét tagjának magyar állampolgárnak kell lennie, és Magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, tehát külföldön élő magyar párok nem igényelhetik a babaváró hitelt.

Ugyancsak elvárás a büntetlen előélet mindkét fél részéről. Emellett legalább az egyik félnek 3 éves TB jogviszonyt kell igazolnia, és nem szerepelhetnek a KHR listán negatív adósként, vagyis passzív bar lista babaváró hitel feltétel. Az 5000 forintnál nagyobb összegű köztartozás is kizáró ok, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy hitelről van szó, tehát jövedelemigazolásra is szükség lesz.

A munkáltatói igazolásnál mindenképp célszerű arra figyelni, hogy a legtöbb pénzintézet csak a saját formanyomtatványát fogadja el. Ezzel kapcsolatban mindenképp kérjünk segítséget vagy a banktól vagy ha tanácsadó segítségével indítjuk a folyamatot, ő biztosan fogja ezt a fontos lépést ismerni.

Bár a hitel kedvező kamatozású, mégis csak hitel, így mindenképp fontos, hogy a jövedelmünk elbírja majd, hiszen a havi törlesztő részleteket legalább az első gyermek megszületéséig fizetnünk kell.

Milyen kedvezményeket kaphatnak a hitel felvevői?

A babaváró hitel kamatmentes támogatás, vagyis egy szabad felhasználású, kamatmentes hitel, viszont a feltételeket teljesíteni kell. A babaváró hitel felvételétől számított 5 éven belül kell megszületnie az első gyermeknek. Amennyiben az nem történik meg, a hitel megszűnik kamatmentesnek lenni, és az akkor érvényben lévő banki kamatozásúra vált át.

A babaváró hitel egy gyermek után három évig szüneteltethető. Ehhez vagy 12 hetes várandósságot kell igazolni, vagy a gyermekük születését követően kell igazolni, de akkor is igényelhető, ha örökbefogadás útján válnak szülővé. Arra viszont figyelni kell, hogy az örökbefogadás vagy a gyermek születését követő 60 napig van lehetőség kérni a hitel szüneteltetését. A babaváró hitel ikergyermekek születése esetén a három év szüneteltetés plusz két évvel meghosszabbítható.

A második gyermek születését vagy örökbefogadását követően újabb három év szüneteltetés kérhető, illetve a hitelösszeg 30 %-át is elengedi az állam. Amennyiben a harmadik gyermek is megszületik, a hitel teljes összegét elengedi az állam, tehát vissza nem térítendő támogatássá válik.

Meddig lehet igényelni a babavárót?

Ez egy nagyon lényeges kérdés, a babaváró hitel 2019. július 1-ével indult, és a jelenlegi információk alapján 2022. december 31-ig igényelhető. A hosszabbításról még nincsenek információk, természetesen nem kizárt, hogy a Magyar Állam meghosszabbítja ezt a támogatási lehetőséget, ám érdemes előre gondolkodni, és akik gyereket terveznek még ebben az évben igényelni a babaváró hitelt.

Mire költhető el a babaváró hitel?

A babaváró hitel szabad felhasználású, ugyanakkor a pénzintézetek eltérő feltételeket szabnak a felhasználásra. Alapvetően elkölthető hitelkiváltásra, otthonteremtésre, autóvásárlásra, de mindenképp célszerű rákérdezni erre annál a pénzintézetnél, ahol igényeljük, mert eltérőek a feltételek.

Ajánlott bejegyzés: 5 gyakori kérdés a babaváró hitellel kapcsolatban