BabaváróMire költhető a babaváró hitel?

A babaváró hitel egy nagyon kedvező lehetőség gyermeket tervező házaspárok számára. A hitel akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat, ha teljesítjük a feltételeket, így azok a párok, akik most terveznek gyermeket, illetve gyermekeket, nagyon jó lehetőség kínál. Természetesen nagyon lényeges kérdés, hogy mire költhető el a babaváró hitel. A hitel szabad felhasználású, így sokan gondolják, hogy bármire elkölthető. Bár a felhasználását egyes bankok nem korlátozzák, ám mégis vannak megkötések az egyes hitelfelvételi célok tekintetében.

Babaváró hitel hitelkiváltásra

Mivel a babaváró hitel kamatmentes, és a törlesztő részletes is lényegesen kedvezőbb, mint más banki hiteleknek, így sokan gondolkodnak abban, hogy a meglévő hitelüket váltják ki vele. Ez természetesen lehetséges, de nem minden pénzintézet esetében.

Amikor igényeljük a babaváró hitelt, mindenképp érdemes utána járni a bankoknál, hogy melyik engedi a babaváró hitelt hitelkiváltásra felvenni, mert ez nem minden esetben lehetséges. Egyes bankok csak a saját hiteleik kiváltását engedélyezik babaváró hitellel kiváltani, más bankoknál nincs ilyen megkötés.

Arról is érdemes tájékozódni, hogy milyen hitel váltható ki. Általánosságban elmondható, hogy folyószámlahitel, hitelkártya tartozás, személyi kölcsön, személygépjármű és ingatlan lízing is kiváltható babaváró hitellel, ahogyan jelzáloghitel is, de egyrészt nem minden bank esetében, másrészt ezeknek megvannak a maga feltételei az egyes pénzintézetek tekintetében.

Babaváró hitel lakásvásárlásra, felújításra

A babaváró hitelt sokan veszik fel azért, mert valamilyen lakáscélt szeretnének megvalósítani. Ez lehet vásárlás és felújítás is, a babaváró hitel mindkét esetben felhasználható. A fent leírtak alapján kiváltható vele a lakáshitel, bizonyos feltételekkel önerőként is működhet, de önmagában is költhető lakásvásárlásra, amennyiben az önerőnk megvan.

Felújításra és bővítésre is költhető. Arra azonban figyelni kell, hogy egyes bankok feltételek szabnak, hogy milyen mértékbe használható fel a babaváró hitel egyik vagy a másik lakáscél esetében, így erről mindenképp célszerű tájékozódni.

Babaváró hitel önerőként

A babaváró hitel önerőként is felhasználható, ám ennek vannak megkötései. Amennyiben a babaváró hitel megkötését követő 90 napon belül szeretnék önerőként felhasználni, akkor csak a babaváró hitel összegének  75 %-a lehet önerő, 25 %-a hitel marad.

De ha letelik a 90 nap a babaváró hitel felvételét követően, akkor a teljes összeg lehet már önerő. Mondjuk egy párnak 10 millió önerőre lenne szüksége, a babaváró hitel maximálisan felvehető összege is ennyi. Ha a babaváró hitel felvételétől kevesebb, mint 90 nap telt el, akkor csak 7,5 millió forint számít önerőnek, viszont ha a 90 nap letelik, utána már mind a 10 millió önerővé válhat.

Babaváró hitel autóvásárlásra

A babaváró hitelt nagyon sokan költik autóvásárlásra. Amennyiben nincs saját forrásunk egy autóra, akkor a babaváró hitel kedvező feltételeivel jobban járunk, mint egy hagyományos hitellel vagy autólízinggel.

A babaváró hitel esetében nem kötelező felvenni mind a 10 millió hitelösszeget, igényelhetünk kevesebbet is, és természetesen elkölthetjük új autó vásárlására is.

Valójában nem költhető el bármire?

A fentiekből úgy tűnhet, hogy a babaváró hitel sem költhető el bármire, annak ellenére, hogy egy szabad felhasználású hitelről van szó. Ugyanakkor a legtöbb hazai banknál igényelhető, és bár a feltételek és a célok eltérőek lehetnek az egyes pénzintézetek esetében, de megtalálhatjuk azt a bankot, amelynél fel tudjuk venni a kívánt célra a babaváró hitelt.

A megkötések elsősorban a hitelkiváltásra vonatkoznak, és bár akad olyan bank, ahol meg kell jelölni a hitelcélt, ami miatt igényeljük, a legtöbb bank ezt nem fogja kérni.

Érdemes azonban alaposan végiggondolni, hogy mire is költenénk a babaváró hitel összegét, ugyanis a hitel csak egyszer igényelhető, és ha a kívánt cél, mondjuk az autóvásárlás vagy a felújítás kisebb összegű, mint a maximálisan igényelhető 10 millió forint, érdemes megfontolni, hogy most, vagy kicsit később érné-e meg felvenni a babaváró hitelt. Sokáig viszont nem biztos, hogy érdemes várni, ugyanis a jelenlegi szabályok szerint a babaváró hitelt 2022. december 31-ig lehet igényelni.