BabaváróÍgy számold ki, hogy mennyi babaváró hitelre vagy jogosult

Az állam az elmúlt éveken nagyon sok támogatást és kedvezményt adott a családosok, és a családot tervezők számára. A gyermeket tervezők számára a Megelőző CSOK mellett 2019. júliusa óta már babaváró támogatás is igényelhető, mely a CSOK-kal ellentétben nemcsak lakáscélra költhető.

A babaváró támogatás egy kamatmentes, szabad felhasználású hitel, melyet azoknak a házaspároknak érdemes számításba venni, akik a közeljövőben gyermeket terveznek. Ha teljesítjük a feltételeket, akkor a hitel nemcsak kamatmentes lesz, de több évig is szüneteltethető, de akár a teljes összegét átvállalhatja az állam, így érdemes utána járni, hogy jogosultak vagyunk-e rá. 

A babaváró hitel is hitel, így vannak feltételei

Természetesen azt szem előtt kell tartani, hogy a babaváró támogatás egy hitel, így nemcsak személyi, de jövedelmi feltételei is leszek. A személyi feltételek alapján csak házaspárok igényelhetik a babaváró hitelt, és a pár női tagjának minimum 18, maximum 41 évesnek kell lennie. Magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie a pár mindkét tagjának, és a magyar állampolgárság is feltétel. Szintén feltétel, hogy a pár egyik tagjának rendelkeznie kell legalább 3 év TB jogviszonnyal, de 5000 Forintot meghaladó köztartozása egyik félnek sem lehet.

A hitel feltételei között szerepel azonban az is, hogy nem szerepelhet a pár egyik tagja sem negatív adósként a bar listán, de a jövedelmüket is vizsgálni fogják, hogy elbírja-e a hitelt. A babaváró hitel is hiteltermék, vagyis munkáltatói igazolásra mindenképp szükség lesz. Arra természetesen érdemes odafigyelni, hogy az egyes bankok csak a saját munkáltatói igazolási formanyomtatványukat fogadják el, vagyis az Erste Bank az Erste munkáltatói igazolást, az OTP Bank az OTP munkáltatói igazolást, és így tovább.

Használj babaváró hitel kalkulátort!

Ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora hitelösszegre vagyunk jogosultak, érdemes babaváró támogatás kalkulátort használni. Ezt egyrészt megtehetjük annak a banknak a felületén, ahol a babaváró hitelt szeretnénk igényelni. Nagy eltéréseket nem fogunk tapasztalni, ez a felület esetleg annyiban segíthet minket, hogy melyik bankoknál lehet babaváró hitelt igényelni.

Persze sokan teszik fel a kérdést, hogy akkor nincs is különbség az egyes bankok esetében a babaváró hitellel kapcsolatban? Összeg tekintetében lényegében nincs, viszont a feltételek, illetve a cél, amire a babaváró hitel költhető (hitelkiváltás esetén) viszont eltérő lehet, így érdemes előre végiggondolni, hogy mire szeretnénk költeni a babaváró hitelt, és melyik banknál lesz erre jobban lehetőség.

Nem kötelező mind a 10 millió hitelösszeget felvenni?

Természetesen nem. A babaváró hitel felvehető összege minimum 300 ezer forint, maximum pedig 10 millió forint, vagyis a két összeg között bármekkora összeg felvehető. Érdemes persze alaposan végiggondolni, hogy mekkora összeget szeretnénk felvenni, hiszen a babaváró támogatás kamatmentes, így lényegesen kedvezőbb, mint a hagyományos banki hitelek, és akár a teljes összeg vissza nem térítendővé is válhat.

Ha tehát a felújításra mondjuk, csak 5 millió forint kell, de várható, hogy a közeljövőben új autót is vásárolnánk, úgy érdemes inkább egy magasabb hitelösszegben gondolkodni, ugyanos a babváró hitel csak egyszer igényelhető. Amennyiben elbírja a jövedelmünk a magasabb hitelösszeget, érdemes akár a teljes 10 millió forintos támogatást igényelni, a törlesztő ugyanis 50 ezer forintnál nem lehet magasabb.

Melyik banknál lehet igényelni?

A babaváró hitelt számos banknál igényelhetjük. Az alapvető feltételek azonosak, ám bizonyos feltételek eltérőek lehetnek a jövedelmekre, vagy a babaváró hitel felhasználására vonatkozóan, ezért szívesen segítek, hogy hol éri meg számunkra felvenni a leginkább alkalmas feltételekkel.

Emellett természetesen a bankok különböző kedvezményeket is biztosíthatnak a babaváró hitel felvevői számára, mely lehet gyorsabb ügyintézés, esetleg jóváírás is.