LakáshitelZöld lakáshitel: támogatás egyedülállók és gyermeket nem tervezők számára

Tavaly, 2021 októberében az állam egy új támogatást vezetett be, mely nemcsak a családot tervezők számára válik elérhetővé. A legtöbb támogatás ugyanis a családosoknak kedvez, már ha otthonteremtésről van szó, elég csak a CSOK-ra vagy a babaváró hitelre gondolni.

Házasság a hitel alapja

Mindekét támogatási formához házasság (CSOK esetén minimum élettársi kapcsolat) és gyermekvállalás szükséges. De mi marad akkor az egyedülállók vagy a gyermeket nem tervezők számára? Ennek a problémának az áthidalása érdekében hozták létre az úgynevezett Zöld lakáshitelt, mely egy kedvező hitelkonstrukció, amit egyedülállók is igényelhetnek.

A támogatások általában időhöz vannak kötve, hogy meddig lehet leadni az igénylést, ám a Zöld lakáshitel ebben a tekintetben is kivételt képez, ugyanis 200 milliárdos kerethez kötött, tehát ha elfogy a támogatási keret, már nem lehet igénybe venni.

A keret pedig rohamosan fogy, hiszen sokan akarnak élni a kínálkozó lehetőséggel, így érdemes minél előbb lépni, ha ingatlanvásárlásban vagy építésben gondolkodunk. És megéri gyorsnak lenni, ugyanis akár 70 millió forint hitelösszeg is felvehető, a kamat pedig legfeljebb fix 2,5%-os. De mit is kell tennünk, hogy jogosultak legyünk erre a lehetőségre?

Lakáshitel a fenntarthatóság jegyében

A Zöld lakáshitelt olyan ingatlanra lehet felvenni, amelynek az energia-hatékonysági besorolása BB, vagy ennél magasabb, illetve a primer energia igénye nem több évente, mint 90 kWh/m2. Jól látszik tehát, hogy olyan ingatlanokra igényelhető, melyek a fenntarthatóság jegyében épülnek, vagy épültek. Építésre és vásárlásra is fordítható ez az összeg.

Az ilyen ingatlanok természetesen jó befektetések, egyrészt környezeti szempontból, másrészt a pénztárcánk szempontjából is, hiszen a fenntartásuk olcsóbb, és függetlenebb, mint a hagyományos lakások esetében.

Azzal természetesen nem árt tisztában lenni, hogy egy fenntartható épület, lakás építési költsége lényegesen magasabb, mint a hagyományos, nem fenntarthatóbb energetikai jellemzőkkel rendelkező ingatlanok esetében, és önerő szempontjából is magasabb összegre kell majd számítanunk. Hosszú távon persze megéri a befektetést, és a hitelösszeg is magasabb, mint más államilag támogatott hitelek esetében.

A Zöld lakáshitel előnyeiről

A Zöld lakáshitel számos előnnyel bír, ami miatt mindenképp érdemes kalkulálni, és érdeklődni, különösen akkor, ha a fenntarthatóság jegyében vennénk vagy építenénk ingatlant. A Zöld lakáshitel maximális 2,5 %-os kamata, még a CSOK hitel 3 %-os kamatánál is kedvezőbb, ahogyan a legtöbb banki lakáshitel kamatánál is, ráadásul a Zöld lakáshitel fix kamatozású, tehát a futamidő alatt nem változik.

A felvehető összeg is magas, 70 millió forint. A piaci lehetőségeket összehasonlítva a Zöld hitellel akár több mint 10 millió forintot spórolhatunk 25 év alatt a legtöbb banki lakáshitelhez képest.

Emellett azt sem árt számításba venni, hogy a Zöld lakáshitelt akár egyedülállók és gyermeket nem tervezők is igénybe vehetik. Mivel a legtöbb támogatás a családosokat célozza, ez jó lehetőség lehet azok számára, akik nem rendelkeznek törvényes párkapcsolattal, és ha mégis, nem terveznek gyermeket. A Zöld lakáshitel ugyanis se családi állapothoz, sem pedig a gyermekek számához nem kötött.

Hol és hogyan igényelhető a Zöld lakáshitel?

A Zöld lakáshitel több bank kínálatában megtalálható. Az általános adatok ugyanazok, ugyanakkor a a hitelek kamatai és feltételei eltérőek lehetnek. Jelenleg a következő bankok kínálnak Zöld lakáshitelt:

  • Gránit Bank
  • Raiffeisen Bank
  • CIB Bank
  • MKB Bank
  • Unicredit Bank
  • Erste Bank
  • Budapest Bank
  • OTP Bank
  • K&H Bank
  • Takarékbank.

A feltételek eltérőek lehetnek, így ha Zöld lakáshitelben gondolkodunk, mindenképp célszerű a bank ajánlatát kérni. Természetesen a Zöld lakáshitel esetében is van kalkulátor, mellyel az egyes bankok termékeit összehasonlíthatjuk.