LakáshitelAmit a lakáshitel moratóriumról tudni érdemes

A 2020-as évben a koronavírus járvány miatt a kormány számos intézkedést hozott, melyek közül az egyik, ami a lakáshiteleket is érintette a hitelmoratórium volt. Mivel újra meghosszabbították ezt a lehetőséget, felmerül a kérdés, hogy mennyire éri meg benne maradni, lehet-e még igényelni év végéig, és hogy mit jelent ez azok számára, aki továbbra is élnek a lehetőséggel? A következőben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi is pontosan a hitelmoratórium?

A hitelmoratórium egy olyan állami rendelkezés, amely szerint felfüggesztésre kerülnek a törlesztő részletek a hitelmoratórium ideje alatt, meghatározott időintervallumra. Törlesztési moratóriumnak is szokták nevezni, és aki igényli, tőke- kamat- és díjfizetési mentesülést szerez.

A rendelet banktól független, országos érvényű volt, a Magyar Nemzeti Bank adta ki 2020. március 18-án. Minden lakossági hitelre érvényes volt, nemcsak a lakáshitelekre, hanem a kezdve a személyi kölcsönökre, CSOK-ra, babaváró hitelre, autóhitelre, áruhitelre stb., de vállalati hitelekre is igénybe vehető volt.

Amennyiben egy hitel már felmondásra került, nem lehetett érvényesíteni rá a moratóriumot, de 1-2 hónapos elmaradás esetén már igen. A hitelmoratóriumot csak azokra a kölcsönökre lehetett érvényesíteni, amelyek 2020. március 18-ig folyósításra kerültek, a rendelet után folyósított, igényelt kölcsönökre már nem. A hitelmoratórium rendelet utáni kölcsönre nem lehet érvényesíteni.

A lakáshitel moratórium kötelező?

A lakáshitel moratórium természetesen senki számára sem kötelező. Belépni sem volt az, és meghosszabbítani sem muszáj.  Aki benne szeretne maradni év végéig, megteheti, de ehhez igényelni kell ezt a lehetőséget. Amennyiben ezt nem tesszük meg, automatikusan kilépünk belőle.

Tévhitek a hitelmoratóriummal kapcsolatban

A hitelmoratóriummal kapcsolatban számos tévhit kering, amelyeket mindenképp érdemes tisztázni, hogy pontos képet kaphassunk arról, hogy mi is vár ránk, ha véget ér a moratórium időszaka. A legfontosabb, hogy tisztában kell lenni vele, hogy a moratórium ideje alatt a hitelünk nem kerül elengedésre, csak nem kellett a törlesztő részleteket fizetünk, a nemfizetés pedig nem járt semmilyen következménnyel, már ami a bankok részéről érkezne, ha huzamosabb ideig nem fizetünk egy hitelt.

Azt sem árt tudni, hogy a moratórium alatt a lakáshitelre vonatkozó alapvető tényezők nem változnak. Sokan tartottak attól, hogy a moratórium alatt megnő a törlesztő részlet, és volt, akinek meg is nőtt. Ez nem a moratórium miatt volt, számos tényező miatt történhetett. A leggyakoribb eset, ha valakinek pont a moratórium ideje alatt járt le a kamatperiódusa, ami befolyásolhatja a törlesztő részlet összegét.

Mikor ér véget a moratórium?

A hitelmoratórium 2020. március 19-től lépett életbe, és eredetileg 2021. október 31-ig tartott. A lakáshitel moratórium végének 2021. december 31-ét jelölték ki, ám a járvány miatt meghosszabbították. A moratórium hivatalosan 2021. november elsejével véget ért, igényelni már nem lehetett, és jelenleg sem lehet. Meghosszabbításra csak a rászoruló csoportoknak volt lehetőségük, vagyis a nyugdíjasoknak, gyermeket váróknak és gyermeket nevelőknek, közfoglalkoztatottaknak, munkanélkülieknek, illetve azoknak a magánszemélyek, akiknek az árbevétele minimum 25%-kal csökkent a 2020-as évhez képest.

A moratórium 2022. június 30-ig volt érvényben, ám újabb hosszabbítás történt a 2022-es év végéig. Ezt a hosszabbítást is igényelni kell, illetve kellett, aki nem tette meg, automatikusan kilépett a moratóriumból. Természetesen ezt a moratórium teljes ideje alatt szabadon meg lehetett tenni, és meg lehet tenni most is.

Mire számíthatnak azok, aki bent maradtak vagy igényelték a lakáshitel moratóriumot?

A hitelmoratórium nem jelent hitelelengedést, mindössze a törlesztő részleteket nem kellett fizetni. A kamatok azonban érvényben maradtak, így a visszafizetendő összeg nőni fog. Azt a bankok döntik el, hogy ez megemelt törlesztő részletet, vagy megnövekedett futamidőt jelent majd az ügyfelek számára.