LakáshitelMi alapján válasszunk lakáshitelt?

Manapság még mindig nagy igény van a saját ingatlanra, hiszen mindenki vágyik arra, hogy otthonát igazán a magáénak mondhassa. A magas ingatlanárak miatt viszont nagyon kicsi az a réteg, aki tisztán saját tőkéből meg tud vásárolni egy ingatlant.

Lakáshitel végletek

A legtöbben kisebb vagy nagyobb összegű hitelt vesznek fel. A lakáshitel piac számos terméket kínál, szinte minden banknak és pénzintézetnek van lakás célra felhasználható hitele, de akár szabad felhasználású hitelből is finanszírozhatjuk lakáscéljainkat.

De mi alapján válasszunk hitelt? Mivel a termékpaletta széles, néha nehéz megállapítani, hogy melyik is lehet számunkra a lekedvezőbb. A bankok előszeretettel hirdetik úgy a lakáshiteleiket, hogy kedvezményes, akciós, vagy ingyenes, melyek jól hangzanak, de nem árt tudni, hogy melyek azok a tényezők, melyeket valóban figyelembe kell vennünk a döntésnél.

Amiért a lakáshitel a jobb választás a lakáscélok megvalósítására

Ha ingatlanvásárlásban gondolkodunk, és hitelből kívánjuk finanszírozni, akkor célszerű lakáshitelt választani, és nem szabad felhasználású hitelt. Természetesen mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Először nézzük a szabad felhasználású hiteleket. Nagy előnyük, hogy nem kell leigazolni, hogy mire is költöttük a felvett összeget, mivel szabadon felhasználható.

Szintén előnyös, hogy nem feltételen kell jelzálog hitelnek lennie, és a fedezet bevonása sem kötelező minden esetben. A hátránya viszont, hogy lényegesen drágább, mint a lakáshitel. Magasabb a kamat és a THM is, vagyis bár könnyebben jutunk hitelhez, sokkal nagyobb összeget kell visszafizetnünk, mit egy lakáshitel esetében.

A lakáshitelek kifejezetten ingatlancél megvalósítására lettek kitalálva, emiatt pedig le is kell igazolnunk, hogy a lakáscél meg is valósult. A hitelfelvétel némiképp nehézkesebb, mint a szabad felhasználású hitelek esetében, és azt sem árt tudni, hogy szinte kivétel nélkül jelzálog hitelről van szó, vagyis a megvásárolt ingatlanra terhelődik a hitel. Viszont a kamat és a THM látványosan kedvezőbb, és a törlesztő részletek is alacsonyabbak, tehát anyagi szempontból jobban megéri lakáshitelt választani a lakáscélunk megvalósítására.

Lakáshitel összehasonlítás, avagy mire figyeljünk?

Természetesen attól, hogy eldöntöttük, lakáshitelt választunk a szabad felhasználású hitellel szemben, még nem könnyíti meg a dolgunkat, hiszen számos hazai bank kínál lakáscélú kölcsönt. Amikor a lakáshitelek között keresgélünk, mindenképp érdemes több bank ajánlatát is megvizsgálni.

Az első tényező, ami mindenkit érdekel , természetesen a havi törlesztő és a futamidő. Ezek fontos tényezők természetesen, de a kamat és THM mértéke is lényeges, ahogyan az is, hogy fix kamatozású vagy kamatperiódussal kell számolnunk.

Amit szintén mindenképp meg kell kérdezni, hogy milyen feltételei vannak az adott hitelnek: szükséges-e az adott bankban számlát nyitni, mekkora keresetre lesz szükség a hitel felvételéhez, ha kedvezményes hitelről van szó, milyen feltételekkel teljesül stb.. Természetesen bankról bankra járni meglehetősen időigényes, de szerencsére van egy lényegesen hatékonyabb megoldás is, a hitel kalkulátor.

Lakáshitel kalkulátor használata

A lakáshitel kalkulátorral könnyen és gyorsan tudjuk összehasonlítani az egyes hitelterméket, így könnyebben ki tudjuk választani azt a bankot, vagy bankokat, melyeket érdemes személyesen is felkeresnünk. Szinte minden pénzintézetnek van már online felülete, így használhatjuk az adott bankok saját kalkulátorát, de létezik olyan kalkulátor is, amelynek segítségével egyszerre több bank ajánlatát is megvizsgálhatjuk.

A legtöbb kalkulátor használata rendkívül egyszerű: miután kiválasztottuk a hitelösszeg nagyságát, a futamidőt, és a nettó jövedelmünket, további tényezőket is megadhatunk. Eldönthetjük, hogy a hitelfolyósító bankban nyitnánk-e számlát, illetve oda utalnánk a jövedelmünket vagy sem, fix vagy kamatperiódusú hitelt szeretnénk, illetve CSOK-ot vennénk-e igénybe van sem. Viszont fontos tudni, hogy ezek a nyilvános lehetőségek. A kalkulátor nem tartalmazza a rejtett belső akciókat vagy épp a hitelközvetítők számára biztosított kedvezményeket.

Ezekkel a tényezőkkel viszonylag pontosan meg tudjuk határozni, hogy milyen hitelt kívánunk felvenni. A kalkulátor elemzi az adatokat, és a kilistázza azokat az ajánlatokat, melyek megfelelnek az igényeinek. Az ajánlatok természetesen nem teljes körűek, de számos információt tartalmaznak, mint a törlesztő részlet nagyságát, a kamat és a THM mértékét, de az igénylés feltételeiről is kapunk információkat. Így már könnyebben tudunk választani, és ha további részletekre vagyunk kíváncsiak, érdemes a bankokat személyesen felkeresni.